Seminarium „Enoturystyka i kuchnia węgierska”

Utworzono: czwartek, 10 październik 2019
Anna Kopacka

seminarium enoturystyka i kuchnia wgierska 1 20191010 1919731667W dniach 1-5 października 2019 r. odbyło się szkolenie zorganizowane przez Krajowe Centrum Edukacji Rolniczej w Brwinowie, w którym wzięli udział nauczyciele przedmiotów gastronomicznych z naszej szkoły - Anna Kopacka i Alicja Gołembiewska-Lewandowska. Seminarium z wyjazdem studyjnym pt. „Enoturystyka i kuchnia węgierska” odbyło się na Węgrzech w miejscowościach - Tiszaujvaros, Eger, Tokaj, Budapeszt.

W czasie szkolenia nauczyciele z całej Polski zostali zapoznani z zasadami uprawy i ochrony winorośli, sposobami produkcji win gronowych i organizacją specjalistycznej turystyki winiarskiej na Węgrzech. W czasie warsztatów kulinarnych nauczyciele mieli okazję doskonalić praktyczne umiejętności sporządzania tradycyjnych potraw węgierskich: „Jak sporządzić dobry gulasz?”, „Sekrety węgierskiego kołacza” „Tradycje kulinarne Węgier”. Warsztaty były okazją do zdobycia nowych umiejętności, wymiany doświadczeń kulinarnych uczestników oraz poznania zwyczajów kulinarnych Węgier.