Sukces w I Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym

Utworzono: sobota, 12 październik 2019
Alicja Gołembiewska-Lewandowska

sukces w i ogolnopolskim konkursie kulinarnym 1 20191012 1574634204Dnia 10 października 2019 r. odbył się I Ogólnopolski Konkurs Kulinarny dla szkół resortowych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi pt.: „Gołębie na talerzu”, zorganizowany przez Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Swarożynie. Naszą szkołę reprezentował zespół w składzie: Weronika Mularska i Maciej Czarniak, przygotowani przez nauczyciela żywienia Alicję Gołembiewską-Lewandowską. Zadaniem uczestników było przygotowanie dania głównego tak, aby rolę główną pełniło mięso z gołębia. Potrawy były przygotowywane na miejscu przez zespoły dwuosobowe na wcześniej przygotowanych przez organizatora stanowiskach.

Nasi uczniowie przygotowali „Pierś gołębia podana na musie selerowo-jabłkowym w towarzystwie krokieta z ziemniaka truflowego z pistacjami i sosem musztardowo-miodowym”. Komisja Konkursowa przyznała punkty biorąc pod uwagę: organizację stanowiska pracy i bhp, czystość pracy, technikę wykonania, dobór składników, oryginalność, pomysłowość, smak i estetykę podania. Podczas ogłoszenia wyników okazało się, że nasi uczniowie zajęli II miejsce!!! Każdy z finalistów otrzymał nagrodę rzeczową oraz okolicznościowy dyplom. Bardzo cieszymy się z wygranej i gratulujemy wspaniałego sukcesu.