Sukces w konkursie „Najlepszy Produkt Spożywczy Pomorza i Kujaw” w Toruniu

Utworzono: wtorek, 29 październik 2019
Andżelika Kopczyńska

sukces w konkursie najlepszy produkt spoywczy pomorza i kujaw w toruniu 1 20191029 2098801449Nasza szkoła zajęła II miejsce w konkursie „Najlepszy Produkt Spożywczy Pomorza i Kujaw”, zorganizowanym przez Urząd Marszałkowski wspólnie ze Stowarzyszeniem Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego w Toruniu. Nasze uczennice: Daria Jędrzejewska i Mirela Skalska, pod czujnym okiem nauczycielek bloku żywienia, Andżeliki Kopczyńskiej i Anny Kopackiej, przygotowały: zupę z suszonych grzybów z kluseczkami kładzionymi oraz pasztet z kurzych wątróbek podlany koniakiem. To zupa grzybowa dała nam II miejsce, właśnie ona zasmakowała kapitule oceniającej konkursowe potrawy. W tegorocznej rywalizacji konkursowej wzięło udział 12 zakładów przetwórczych, które poddały pod ocenę jury 21 produktów oraz 6 restauracji, w tym 3 warsztaty szkół gastronomicznych.

Te zaś przygotowały do konkursu 15 produktów i potraw. Celem konkursu było m.in. wyłonienie i promocja produktów spożywczych wysokiej jakości wytwarzanych na terenie naszego województwa, otwieranie nowych rynków zbytu oraz propagowanie różnorodności produktów spożywczych. Laureaci konkursu otrzymali pamiątkowe statuetki. Nagrodą dla zwycięzców jest również możliwość promowania nagrodzonych produktów na stoisku województwa podczas Międzynarodowych Targów Rolno-Spożywczych Grüne Woche 2020 w Berlinie.