Copyright 2020 - Zespół Szkół CKR im. Kazimierza Wielkiego w Kowalu. Prawa autorskie zastrzeżone.

Dzienne Technikum - 5 letnie:

  • technik żywienia i usług gastronomicznych
  • technik żywienia i usług gastronomicznych - rozszerzenie sportowo – mundurowe, bezpieczeństwo pożarowe
  • technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki
  • technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki - rozszerzenie sportowo – mundurowe, bezpieczeństwo pożarowe
  • technik rolnik
  • technik agrobiznesu

    Szczegóły oferty...

Dzienna Branżowa Szkoła I Stopnia:

  • mechanik-operator pojazdów i maszyn rolniczych
  • kucharz

    Szczegóły oferty... 

 Zaoczna Branżowa Szkoła II Stopnia:

  • technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki

    Szczegóły oferty...

 Kursy kwalifikacyjne:

  • kucharz, rolnik, pszczelarz

    Szczegóły oferty...


REKRUTACJA

 

rok szkolny 2020/2021

 

Etap szkolny konkursu „Wybieram Wybory”

etap szkolny konkursu wybieram wybory 1 20200225 1148312723Dnia 25 lutego 2020 r. odbył się w naszej szkole etap szkolny IV Edycji Ogólnopolskiego Konkursu Wiedzy o Prawie Wyborczym „Wybieram Wybory”. Przystąpiły do niego dwie osoby z klasy II Technikum, tj. Dominika Czaplicka i Aleksander Sobierajski. Polegał on na rozwiązaniu pytań podanych w formie pisemnej. Odpowiednio zabezpieczone testy zostały wysłane organizatorom do sprawdzania. Członkami szkolnej komisji konkursowej byli:A. Ciechalski i D. Lemanowicz, a obserwatorem z ramienia Delegatury Krajowego Biura Wyborczego we Włocławku - Grażyna Misiak.

Czytaj więcej...

Warsztaty z pieczenia pizzy

warsztaty z pieczenia pizzy 1 20200224 1695177781We wtorkowe popołudnie 18 lutego 2020 r. w pracowni gastronomicznej Zespołu Szkół CKR w Kowalu odbyły się warsztaty z pieczenia pizzy dla dzieci uczęszczających na zajęcia do miejskiej Świetlicy Profilaktycznej ”Puchatek”. Maluchy pod kierunkiem nauczycielek p. Anny Kopackiej i p. Andżeliki Kopczyńskiej oraz uczniów klas pierwszych technikum, sporządzały pizzę włoską ze swoimi ulubionymi dodatkami. Czas minął w pogodnej i miłej atmosferze, a maluchy już czekają na kolejną wizytę w naszej szkole.

Czytaj więcej...

Walentynki w naszej szkole

walentynki w naszej szkole 1 20200224 1251101458Dnia 14 lutego 2020 r. w naszej szkole odbyły się walentynki. Sympatyczne dziewczyny obdarowały uczniów serduszkami z napisem "Miłego dnia". Rozdawały też pocztę walentynkową. Miłym akcentem było ofiarowanie symbolicznych serduszek mieszkańcom Kowala. Wszyscy byli pozytywnie zaskoczeni takim podarunkiem. To nie jedyna akcja z udziałem naszej młodzieży, w przygotowaniu są już następne.
Życzymy miłego dnia

Czytaj więcej...

Uczestniczyliśmy w Targach Ferma w Łodzi

uczestniczylimy w targach ferma w odzi 1 20200224 1488872324Uczniowie klasy II BS i II TMiA w dniach 14 i 15 lutego 2020 r. uczestniczyli w XX Międzynarodowych Targi Ferma Bydła i XXIII Międzynarodowych Targach Ferma Świń i Drobiu w Łodzi. Młodzież podczas zwiedzania miała możliwość zapoznania się z najnowszą ofertą firm, jak również wymienić się poglądami z fachowcami. Na targach uczniowie chętnie odwiedzali Strefę Wiedzy, w której specjaliści odpowiadali na pytania oraz uczestniczyli w konferencji dotyczącej programu „Stado OnLine” w zarządzaniu stadem krów mlecznych. Natomiast największe zainteresowanie młodzieży z naszej szkoły było skierowane na stoiska wystawców, które prezentowały pełną automatyzację i monitoring produkcji mleka.

Czytaj więcej...

Pieczemy pączki na tłusty czwartek

pieczemy pczki na tusty czwartek 1 20200220 2009224944Staropolskie przysłowie mówi: Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła. Według tego, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka – w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło. Najpopularniejsze potrawy to pączki i faworki, zwane również w niektórych regionach chrustem lub chruścikami. Dawniej objadano się pączkami nadziewanymi słoniną, boczkiem i mięsem, które obficie zapijano alkoholem. Dlatego by tradycji stało się zadość, uczniowie z naszej szkoły na zajęciach warsztatowych Koła Żywieniowego wypiekali pyszne pączki pod okiem nauczyciela przedmiotów żywieniowych p. Elżbiety Woźniak. Warsztaty dotyczyły historii i tradycji tłustego czwartku, doboru składników, nadzienia oraz całej skrupulatnej technologii wykonania tych smakołyków.

Czytaj więcej...

BIP Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Logo SSR szer 200 Erasmus+ logo powerPomorsko-Kujawski Związek Pszczelarski Regionalny Związek Pszczelarzy Ziemi Kujawsko- Dobrzyńskiej We Włocławku Strona archiwalna do 2013 Strona archiwalna do 2017


Dzienne Technikum - 5 letnie:

  • technik żywienia i usług gastronomicznych
  • technik żywienia i usług gastronomicznych - rozszerzenie sportowo – mundurowe, bezpieczeństwo pożarowe
  • technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki
  • technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki - rozszerzenie sportowo – mundurowe, bezpieczeństwo pożarowe
  • technik rolnik
  • technik agrobiznesu


Dzienna Branżowa Szkoła I Stopnia:

  • mechanik-operator pojazdów i maszyn rolniczych
  • kucharz

Zaoczna Branżowa Szkoła II Stopnia:

  • technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki

 

Kurs kwalifikacyjny

  • HGT.02 - przygotowanie i wydawanie dań (zawód: kucharz)
  • ROL.04 - prowadzenie produkcji rolniczej (zawód: rolnik)
  • ROL.03 - prowadzenie produkcji pszczelarskiej (zawód: pszczelarz)
  • ROL.09 - organizacja i nadzorowanie produkcji pszczelarskiej (zawód: technik pszczelarz)
  • ROL.10 - organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej (zawód: technik rolnik)
f t g m

Kontakt

Zespół Szkół Centrum Kształcenia
Rolniczego im. Kazimierza Wielkiego
ul. Kazimierza Wielkiego 9
87-820 Kowal
NIP: 888-11-45-138
Tel/Fax: 54 284 22 19
Email: zskowal@zskowal.edu.pl

Nadchodzące wydarzenia