Copyright 2022 - Zespół Szkół CKR im. Kazimierza Wielkiego w Kowalu. Prawa autorskie zastrzeżone.

Dzienne Technikum - 5 letnie:

  • technik żywienia i usług gastronomicznych
  • technik żywienia i usług gastronomicznych - rozszerzenie sportowo – mundurowe, bezpieczeństwo pożarowe
  • technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki
  • technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki - rozszerzenie sportowo – mundurowe, bezpieczeństwo pożarowe

    Szczegóły oferty...

Podanie...

Dzienna Branżowa Szkoła I Stopnia:

  • mechanik-operator pojazdów i maszyn rolniczych
  • kucharz

    Szczegóły oferty... 

Podanie...

 

 Zaoczna Branżowa Szkoła II Stopnia:

  • technik żywienia i usług gastronomicznych

    Szczegóły oferty...

Podanie...

 Kursy kwalifikacyjne:

  • HGT.02 - przygotowanie i wydawanie dań (zawód: kucharz)
  • ROL.04 - prowadzenie produkcji rolniczej (zawód: rolnik)
  • ROL.03 - prowadzenie produkcji pszczelarskiej (zawód: pszczelarz)
  • ROL.09 - organizacja i nadzorowanie produkcji pszczelarskiej (zawód: technik pszczelarz)
  • ROL.10 - organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej (zawód: technik rolnik)

    Szczegóły oferty...

Podanie...

Wakacyjne warsztaty kulinarne w ramach działań Rady Seniorów i programu „Aktywny Kowal - Zdrowy Kowal"

wakacyjne warsztaty kulinarne w ramach dziaa rady seniorow i programu aktywny kowal zdrowy kowal 1 20220712 1714523869W dniu 7 lipca już po raz trzeci w pracowni gastronomicznej naszej szkoły odbyły się warsztaty kulinarne dla grupy mieszkańców Kowala. W ramach działań Rady Seniorów i programu „Aktywny Kowal - Zdrowy Kowal" grupa 15 osób pod okiem nauczycielek z bloku gastronomicznego tworzyła pyszne dania. Tym razem postanowiliśmy sporządzić chłodnik litewski, typowo letnią zupę, którą podaliśmy z ziemniakami okraszonymi boczkiem.

Czytaj więcej...

Egzaminy zawodowe w sesji letniej zakończone

egzaminy zawodowe w sesji letniej zakoczone 1 20220710 1380155121W dniu 28 czerwca 2022 r. w naszej szkole odbył się ostatni egzaminy zawodowy w sesji letniej. Od 1 do 28 czerwca swoją wiedzę i umiejętności sprawdzali uczniowie trzech klas Technikum kształcącym w zawodzie technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki oraz technik żywienia i usług gastronomicznych oraz klasy trzeciej Branżowej Szkoły I stopnia w zawodzie kucharz i mechanik-operator pojazdów i maszyn rolniczych, a także słuchacze Branżowej Szkoły II stopnia w zawodzie technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki. Z częścią pisemną i praktyczną egzaminu zmierzyli się również słuchacze Kwalifikacyjnych Kursów Zawodowych kształcących w zawodzie rolnik, pszczelarz i technik pszczelarz.

Czytaj więcej...

Zakup nowego sprzętu do pracowni obróbki mechanicznej

zakup nowego sprztu do pracowni obrobki mechanicznej 1 20220707 1062654340Pod koniec czerwca br. szkoła wzbogaciła się o nowy sprzęt do pracowni obróbki mechanicznej produkcji Warszawskiej Fabryki Obrabiarek WAFO sp. z o.o. Na sprzęt musieliśmy z przyczyn niezależnych czekać kilka miesięcy, ale w końcu dotarł do nas. Są to:
- piła taśmowa WAFO PTS 712N do metalu serii PTS, powstała na bazie szczególnie mocnych i trwałych materiałów, odznacza się perfekcyjną geometrią zęba taśm tnących oraz wytrzymałą konstrukcją; doskonałe prowadzenie taśmy wydłuża jej żywotność, a ponadto zwiększa dokładność i jakość cięcia; dzięki takim właściwościom piły taśmowe gwarantują niezawodną, bezpieczną i cichą pracę.
- tokarka WAFO - TUW 36, uniwersalna, idealnie nadaje się do małych warsztatów, solidne i sztywne wykonanie. prowadnice hartowane indukcyjnie, osłony spełniające wymogi CE, duży zakres nacinania gwintów metrycznych i calowych bez zmiany przełożeń gitary, łatwa obsługa dzięki ergonomicznemu rozmieszczeniu elementów obsługi, przystosowana do obróbki przedmiotów o długości do 1000 mm, zakres obrotów wrzeciona 40-1800 obr/min, moc napędu głównego 2,2 kW, końcówka wrzeciona cam-lock, odczyt cyfrowy .

Czytaj więcej...

Byliśmy na festynie w Kłóbce

bylimy na festynie w kobce 1 20220703 1641009141W niedzielę 26 czerwca 2022 r. na terenie Kujawsko-Dobrzyńskiego Parku Etnograficznego w Kłóbce odbył się festyn folklorystyczny z cyklu „Z życia dawnej wsi” pod tytułem "Pyle, pyle, gąski do domu”. Nasza szkoła od lat bierze udział w festynach, przygotowując stoisko gastronomiczne. Tym razem uczniowie klas maturalnych pod opieką wychowawców Andżeliki Kopczyńskiej i Rafała Jankowskiego serwowali potrawy i napoje, a zyski przeznaczyli na dofinansowanie balu studniówkowego. Można było posilić się żurkiem, naleśnikami, goframi, chlebem ze smalcem i kiszonym ogórkiem oraz pysznymi domowymi ciastami.

Czytaj więcej...

Kolejne warsztaty kulinarne z programu Aktywny Kowal-Zdrowy Kowal

kolejne warsztaty kulinarne z programu aktywny kowal zdrowy kowal 1 20220703 1616149742W dniu 23 czerwca 2022r. w pracowni gastronomicznej naszej szkoły odbyły się kolejne warsztaty kulinarne w ramach programu Aktywny Kowal- Zdrowy Kowal. Uczestnicy programu wraz z prowadzącymi przyrządzili potrawy kuchni włoskiej: pizza z sosem pomidorowym oraz deser tiramisu. Wspólny poczęstunek i degustacja wykonanych potraw umilił wszystkim dzień i był kulinarną przygodą.

Czytaj więcej...

BIP Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Logo SSR szer 200 Erasmus+ logo powerPomorsko-Kujawski Związek Pszczelarski Regionalny Związek Pszczelarzy Ziemi Kujawsko- Dobrzyńskiej We Włocławku Strona archiwalna do 2013 Strona archiwalna do 2017


Dzienne Technikum - 5 letnie:

  • technik żywienia i usług gastronomicznych
  • technik żywienia i usług gastronomicznych - rozszerzenie sportowo – mundurowe, bezpieczeństwo pożarowe
  • technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki
  • technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki - rozszerzenie sportowo – mundurowe, bezpieczeństwo pożarowe


Dzienna Branżowa Szkoła I Stopnia:

  • mechanik-operator pojazdów i maszyn rolniczych
  • kucharz

Zaoczna Branżowa Szkoła II Stopnia:

  • technik żywienia i usług gastronomicznych

 

Kurs kwalifikacyjny

  • HGT.02 - przygotowanie i wydawanie dań (zawód: kucharz)
  • ROL.04 - prowadzenie produkcji rolniczej (zawód: rolnik)
  • ROL.03 - prowadzenie produkcji pszczelarskiej (zawód: pszczelarz)
  • ROL.09 - organizacja i nadzorowanie produkcji pszczelarskiej (zawód: technik pszczelarz)
  • ROL.10 - organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej (zawód: technik rolnik)
f t g m

Kontakt

Zespół Szkół Centrum Kształcenia
Rolniczego im. Kazimierza Wielkiego
ul. Kazimierza Wielkiego 9
87-820 Kowal
NIP: 888-11-45-138
Tel/Fax: 54 284 22 19
Email: zskowal@zskowal.edu.pl

Nadchodzące wydarzenia