Copyright 2019 - Zespół Szkół CKR im. Kazimierza Wielkiego w Kowalu. Prawa autorskie zastrzeżone.

Dzienne Technikum - 5 letnie:

  • technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki
  • technik żywienia i usług gastronomicznych
  • technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki - rozszerzenie sportowo – mundurowe, bezpieczeństwo pożarowe
  • technik żywienia i usług gastronomicznych - rozszerzenie sportowo – mundurowe, bezpieczeństwo pożarowe
  • technik rolnik
  • technik agrobiznesu
  • technik turystyki na obszarach wiejskich

Szczegóły oferty...

Dzienna Branżowa Szkoła I Stopnia:

  • mechanik-operator pojazdów i maszyn rolniczych
  • rolnik
  • kucharz
  • piekarz
  • cukiernik

Szczegóły oferty...

Kurs kwalifikacyjny

  • R.03 - prowadzenie produkcji rolniczej (zawód: rolnik)
  • R.04 - prowadzenie produkcji pszczelarskiej (zawód: pszczelarz)
  • T.06 – sporządzanie potraw i napojów (zawód: kucharz)
  • R.16 - organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej (zawód: technik rolnik)
  • R.17 - organizacja i nadzór produkcji rolniczej i pszczelarskiej (zawód: technik pszczelarz)

Szczegóły oferty...

Wycieczka na Ziemię Łużycką

wycieczka na ziemi uyck 1 20191106 1396629546W dniach 17 – 20 października 2019 r. pracownicy naszej szkoły wybrali się na wycieczkę turystyczno – krajoznawczą w często zapomniany rejon ziemi lubuskiej, w okolice Łęknicy. W programie wycieczki znalazł się także wyjazd do naszych zachodnich sąsiadów, gdzie mieliśmy okazję zwiedzić m.in. fabrykę czekolady Felicitas w Hornow oraz Park Głazów Narzutowych w Nochten, który został utworzony na wyrobiskach dawnej kopalni odkrywkowej, natomiast głazy wykorzystane do budowy Parku zostały sprowadzone ze Skandynawii.

Czytaj więcej...

Awanse nauczycieli

awanse nauczycieli 1 20191106 1397334667Dnia 8 października 2019 r. w budynku Centralnej Biblioteki Rolniczej im. Michała Oczapowskiego w Warszawie odbyła się uroczystość wręczenia aktów nadania stopnia awansu zawodowego nauczyciela mianowanego i dyplomowanego oraz wręczenie nagród, odznaczeń i medali. Z naszej szkoły, z rąk Podsekretarza Stanu Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi pana Ryszarda Zarudzkiego, akty nadania stopnia awansu zawodowego nauczyciela dyplomowanego odebrali: p. Anna Kopacka, p. Rafał Lewandowski i p. Jerzy Śpibida. Nagrodą Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi uhonorowani zostali pp. Sylwia Kubiak i Rafał Jankowski.

Czytaj więcej...

I Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Z wieprzowiną na ty”

i ogolnopolski konkurs kulinarny z wieprzowin na ty 1 20191104 2002916653Dnia 29 października 2019 r. nasza szkoła wspólnie z toruńskim Zespołem Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich zorganizowała konkurs kulinarny „Z wieprzowiną na ty”. Głównym sponsorem tego wydarzenia był Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego. Zadaniem uczestników było przygotowanie dwóch porcji dania z wieprzowiny według wybranej przez siebie receptury. Mieli na to dwie godziny. Celem konkursu było rozwijanie i pogłębianie wiedzy oraz umiejętności uczniów kształcących się w zawodach kucharz oraz technik żywienia i usług gastronomicznych, nawiązywanie współpracy i wymiana doświadczeń między uczniami z wybranych regionów Polski. Na konkurs przyjechało aż 24 uczniów z całej Polski.

Czytaj więcej...

Wszystkich Świętych

wszystkich witych 1 20191031 1387906795Zgodnie z wieloletnią tradycją, przed uroczystością Wszystkich Świętych, uczniowie naszej szkoły pod opieką Jerzego Śpibidy udali się na cmentarz Ewangelicko-Augsburski w Grodztwie, by uporządkować groby na „naszej kwaterze", czyli grobach do opieki których zobowiązaliśmy się w ramach współpracy z Fundacją Ari-Ari w ramach projektu „I nastała cisza...”, a którego ideą jest ocalenie od całkowitego zniszczenia i zapomnienia cmentarzy mniejszości narodowych znajdujących się na naszym terenie. Po wykonaniu prac porządkowych, które objęły zresztą zasięg całego cmentarza, zapalone zostały znicze pamięci.

Czytaj więcej...

Sukces w konkursie „Najlepszy Produkt Spożywczy Pomorza i Kujaw” w Toruniu

sukces w konkursie najlepszy produkt spoywczy pomorza i kujaw w toruniu 1 20191029 2098801449Nasza szkoła zajęła II miejsce w konkursie „Najlepszy Produkt Spożywczy Pomorza i Kujaw”, zorganizowanym przez Urząd Marszałkowski wspólnie ze Stowarzyszeniem Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego w Toruniu. Nasze uczennice: Daria Jędrzejewska i Mirela Skalska, pod czujnym okiem nauczycielek bloku żywienia, Andżeliki Kopczyńskiej i Anny Kopackiej, przygotowały: zupę z suszonych grzybów z kluseczkami kładzionymi oraz pasztet z kurzych wątróbek podlany koniakiem. To zupa grzybowa dała nam II miejsce, właśnie ona zasmakowała kapitule oceniającej konkursowe potrawy. W tegorocznej rywalizacji konkursowej wzięło udział 12 zakładów przetwórczych, które poddały pod ocenę jury 21 produktów oraz 6 restauracji, w tym 3 warsztaty szkół gastronomicznych.

Czytaj więcej...

BIP Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Logo SSR szer 200 Erasmus+ logo powerPomorsko-Kujawski Związek Pszczelarski Regionalny Związek Pszczelarzy Ziemi Kujawsko- Dobrzyńskiej We Włocławku Strona archiwalna do 2013 Strona archiwalna do 2017


Dzienne Technikum - 5 letnie:

  • technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki
  • technik żywienia i usług gastronomicznych
  • technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki - rozszerzenie sportowo – mundurowe, bezpieczeństwo pożarowe
  • technik żywienia i usług gastronomicznych - rozszerzenie sportowo – mundurowe, bezpieczeństwo pożarowe
  • technik rolnik
  • technik agrobiznesu
  • technik turystyki na obszarach wiejskich


Dzienna Branżowa Szkoła I Stopnia:

  • mechanik-operator pojazdów i maszyn rolniczych
  • rolnik
  • kucharz
  • piekarz
  • cukiernik

 

Kurs kwalifikacyjny

  • R.03 - prowadzenie produkcji rolniczej (zawód: rolnik)
  • R.04 - prowadzenie produkcji pszczelarskiej (zawód: pszczelarz)
  • T.06 – sporządzanie potraw i napojów (zawód: kucharz)
  • R.16 - organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej (zawód: technik rolnik)
  • R.17 - organizacja i nadzór produkcji rolniczej i pszczelarskiej (zawód: technik pszczelarz)
f t g m

Kontakt

Zespół Szkół Centrum Kształcenia
Rolniczego im. Kazimierza Wielkiego
ul. Kazimierza Wielkiego 9
87-820 Kowal
NIP: 888-11-45-138
Tel/Fax: 54 284 22 19
Email: zskowal@zskowal.edu.pl

Nadchodzące wydarzenia

2 Sty
Dzień wolny od zajęć
Data 02 01 2020
3 Sty
Dzień wolny od zajęć
Data 03 01 2020
23 Sty
Zebranie z rodzicami
Data 23 01 2020 16:00