Copyright 2023 - Zespół Szkół CKR im. Kazimierza Wielkiego w Kowalu. Prawa autorskie zastrzeżone.

Kurs kwalifikacyjny - HGT.02 – przygotowanie i wydawanie dań (zawód: kucharz)

Absolwent kwalifikacyjnego kursu zawodowego – przygotowanie i wydawanie dańkurs kucharz

Kliknij, aby zobaczyć film promujący zawód

  1. ocenia żywność pod względem towaroznawczym;
  2. klasyfikuje żywność w zależności od trwałości, pochodzenia, wartości odżywczej i przydatności kulinarnej;
  3. przestrzega zasad oceny jakościowej żywności;
  4. dobiera warunki do przechowywania żywności;
  5. rozpoznaje zmiany zachodzące w przechowywanej żywności;
  6. rozróżnia systemy zapewniania bezpieczeństwa zdrowotnego żywności;
  7. dobiera metody utrwalania żywności;
  8. rozróżnia urządzenia stanowiące wyposażenie pomieszczeń magazynowych;
  9. użytkuje urządzenia do przechowywania żywności określa rolę funkcjonalnego układu pomieszczeń w organizacji pracy zakładu gastronomicznego;
  10. rozróżnia i przestrzega procedur zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności;
  11. stosuje receptury gastronomiczne;
  12. rozróżnia metody i techniki sporządzania potraw i napojów;
  13. dobiera surowce do sporządzania potraw i napojów;
  14. sporządza półprodukty oraz potrawy i napoje;
  15. przestrzega zasad racjonalnej gospodarki żywnością
  16. rozpoznaje zmiany zachodzące w żywności podczas sporządzania potraw i napojów;
  17. rozróżnia sprzęt i urządzenia do sporządzania i ekspedycji potraw i napojów;
  18. użytkuje sprzęt i urządzenia do sporządzania i ekspedycji potraw i napojów;
  19. ocenia organoleptycznie żywność;
  20. dobiera zastawę stołową do ekspedycji potraw i napojów;
  21. porcjuje, dekoruje i wydaje potrawy i napoje;
  22. monitoruje krytyczne punkty kontroli w procesach produkcji oraz podejmuje działania korygujące zgodnie z Zasadami Dobrej Praktyki Higienicznej GHP (ang. Good Hygiene Practice), Dobrej Praktyki Produkcyjnej GMP (ang. Good Manufacturing Practice) i systemem HACCP (ang. Hazard Analysis and Critical Control Point).

BIP Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Logo SSR szer 200 Erasmus+ logo powerPomorsko-Kujawski Związek Pszczelarski Regionalny Związek Pszczelarzy Ziemi Kujawsko- Dobrzyńskiej We Włocławku Strona archiwalna do 2013 Strona archiwalna do 2017


Dzienne Technikum - 5 letnie:

  • technik żywienia i usług gastronomicznych
  • technik żywienia i usług gastronomicznych - rozszerzenie sportowo – mundurowe, bezpieczeństwo pożarowe
  • technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki
  • technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki - rozszerzenie sportowo – mundurowe, bezpieczeństwo pożarowe


Dzienna Branżowa Szkoła I Stopnia:

  • mechanik-operator pojazdów i maszyn rolniczych
  • kucharz

Zaoczna Branżowa Szkoła II Stopnia:

  • technik żywienia i usług gastronomicznych

 

Kurs kwalifikacyjny

  • HGT.02 - przygotowanie i wydawanie dań (zawód: kucharz)
  • ROL.04 - prowadzenie produkcji rolniczej (zawód: rolnik)
  • ROL.03 - prowadzenie produkcji pszczelarskiej (zawód: pszczelarz)
  • ROL.09 - organizacja i nadzorowanie produkcji pszczelarskiej (zawód: technik pszczelarz)
  • ROL.10 - organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej (zawód: technik rolnik)
  • SPC.03 - produkcja wyrobów piekarskich (zawód: piekarz)
f t g m

Kontakt

Zespół Szkół Centrum Kształcenia
Rolniczego im. Kazimierza Wielkiego
ul. Kazimierza Wielkiego 9
87-820 Kowal
NIP: 888-11-45-138
Tel/Fax: 54 284 22 19
Email: zskowal@zskowal.edu.pl

Nadchodzące wydarzenia