Copyright 2023 - Zespół Szkół CKR im. Kazimierza Wielkiego w Kowalu. Prawa autorskie zastrzeżone.

Kurs kwalifikacyjny - ROL.09 - organizacja i nadzorowanie produkcji pszczelarskiej (zawód: technik pszczelarz)

technik pszczelarzAbsolwent kursu kwalifikacyjnego zawodowego - organizacja i nadzorowanie produkcji pszczelarskiej

  1. określać przyrodnicze i gospodarcze znaczenie chowu i hodowli pszczół,
  2. oceniać warunki przyrodnicze, ekonomiczne i społeczne produkcji rolniczej, ze szczególnym uwzględnieniem pszczelarstwa,
  3. dobierać kierunki produkcji pszczelarskiej oraz prowadzić pasiekę, stosując odpowiednie technologie w zależności od bazy pożytkowej, prowadzonej gospodarki pasiecznej, wielkości produkcji i potrzeb konsumentów,
  4. wyposażać pasiekę oraz obsługiwać podstawowe maszyny i urządzenia stosowane w produkcji pszczelarskiej,
  5. pozyskiwać, konserwować i przechowywać produkty pszczele,
  6. przygotowywać produkty pszczele do sprzedaży, zgodnie z obowiązującymi normami oraz prowadzić ich sprzedaż,
  7. planować i wykonywać zabiegi składające się na wychów matek pszczelich i tworzenie odkładów,
  8. rozpoznawać, zapobiegać i zwalczać stany anormalne w rodzinie pszczelej, choroby pszczół i szkodniki produktów pszczelich,
  9. planować i wykonywać zabiegi składające się na technologię produkcji roślinnej, planować i wykonywać zabiegi składające się na technologię produkcji zwierzęcej,
  10. stosować rachunek ekonomiczny w działalności gospodarczej,
  11. prowadzić uproszczoną rachunkowość, komunikować się z uczestnikami procesu pracy,
  12. uczestniczyć w prawidłowym wykorzystaniu środków pomocowych dla pszczelarstwa, prowadzić działalność gospodarczą.

BIP Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Logo SSR szer 200 Erasmus+ logo powerPomorsko-Kujawski Związek Pszczelarski Regionalny Związek Pszczelarzy Ziemi Kujawsko- Dobrzyńskiej We Włocławku Strona archiwalna do 2013 Strona archiwalna do 2017


Dzienne Technikum - 5 letnie:

  • technik żywienia i usług gastronomicznych
  • technik żywienia i usług gastronomicznych - rozszerzenie sportowo – mundurowe, bezpieczeństwo pożarowe
  • technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki
  • technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki - rozszerzenie sportowo – mundurowe, bezpieczeństwo pożarowe


Dzienna Branżowa Szkoła I Stopnia:

  • mechanik-operator pojazdów i maszyn rolniczych
  • kucharz

Zaoczna Branżowa Szkoła II Stopnia:

  • technik żywienia i usług gastronomicznych

 

Kurs kwalifikacyjny

  • HGT.02 - przygotowanie i wydawanie dań (zawód: kucharz)
  • ROL.04 - prowadzenie produkcji rolniczej (zawód: rolnik)
  • ROL.03 - prowadzenie produkcji pszczelarskiej (zawód: pszczelarz)
  • ROL.09 - organizacja i nadzorowanie produkcji pszczelarskiej (zawód: technik pszczelarz)
  • ROL.10 - organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej (zawód: technik rolnik)
  • SPC.03 - produkcja wyrobów piekarskich (zawód: piekarz)
f t g m

Kontakt

Zespół Szkół Centrum Kształcenia
Rolniczego im. Kazimierza Wielkiego
ul. Kazimierza Wielkiego 9
87-820 Kowal
NIP: 888-11-45-138
Tel/Fax: 54 284 22 19
Email: zskowal@zskowal.edu.pl

Nadchodzące wydarzenia