Kurs kwalifikacyjny - ROL.03 - prowadzenie produkcji pszczelarskiej (zawód: pszczelarz)
Absolwent kursu kwalifikacyjnego zawodowego – prowadzenie produkcji pszczelarskiej
Kliknij, aby zobaczyć film promujący zawód
- rozróżnia rasy pszczół;
- określa budowę morfologiczną i anatomiczną oraz procesy fizjologiczne zachodzące w organizmie pszczół;
- ocenia stan rodziny pszczelej w różnych porach roku;
- ocenia wartość użytkową i hodowlaną pszczół i ich mieszańców;
- zakłada i prowadzi pasiekę;
- kieruje rozwojem rodzin pszczelich w sezonie pasiecznym;
- prowadzi prace związane z rozmnażaniem rodzin pszczelich;
- prowadzi wychów i wymianę matek pszczelich;
- prowadzi gospodarkę wędrowną pszczół;
- rozpoznaje choroby i szkodniki pszczół oraz szkodniki produktów pszczelich;
- dobiera metody zwalczania chorób i szkodników pszczół;
- prowadzi pasiekę metodami tradycyjnymi i ekologicznymi;
- organizuje i prowadzi pozyskiwanie miodu, pyłku, wosku, mleczka, propolisu i pierzgi oraz jadu pszczelego;
- ocenia jakość produktów pszczelich;
- przetwarza produkty pszczele;
- przestrzega warunków przechowywania produktów pszczelich;
- przygotowuje produkty pszczele do sprzedaży zgodnie z obowiązującymi normami;
- prowadzi sprzedaż bezpośrednią produktów pszczelich;
- przestrzega zasad rachunku ekonomicznego podczas prowadzenia pasieki.