Copyright 2023 - Zespół Szkół CKR im. Kazimierza Wielkiego w Kowalu. Prawa autorskie zastrzeżone.

Kurs kwalifikacyjny - SPC.03 - produkcja wyrobów piekarskich (zawód: piekarz)

kurs prowadzenie produkcji rolniczejAbsolwent kursu kwalifikacyjnego zawodowego – produkcja wyrobów piekarskich

wytwarza wyroby piekarskie zgodnie z recepturą, ocenia przydatność surowców, magazynuje surowce, wytwarza wyroby piekarskie z zastosowaniem narzędzi, maszyn i urządzeń, ocenia pieczywo, przygotowuje pieczywo do dystrybucji oraz prowadzi dokumentację produkcyjną w zakładach piekarskich. W zawodzie piekarz szczególnie ważna jest zdolność do wykonywania oceny organoleptycznej surowców, półproduktów i wyrobów gotowych, sprawność fizyczna, skrupulatność, dokładność i zdolność do koncentracji.
Piekarz potrafi:

  1. oceniać jakość surowców piekarskich, półproduktów, dodatków do żywności i materiałów pomocniczych;
  2. posługiwać się recepturami piekarskimi;
  3. przygotować surowce, dodatki do żywności oraz materiały pomocnicze do produkcji ciasta pszennego, żytniego, mieszanego, specjalnego i dietetycznego;
  4. sporządzać ciasta do produkcji wyrobów piekarskich pszennych, żytnich i mieszanych, specjalnych i dietetycznych;
  5. dzielić i formować kęsy ciasta na wyroby piekarskie;
  6. oceniać stopień rozrostu kęsów ciasta;
  7. prowadzić wypiek pieczywa;
  8. oceniać jakość wyrobów piekarskich, przygotować wyroby piekarskie do dystrybucji;
  9. obsługiwać maszyny i urządzenia do produkcji wyrobów piekarskich;
  10. przestrzegać procedur zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności.

 

BIP Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Logo SSR szer 200 Erasmus+ logo powerPomorsko-Kujawski Związek Pszczelarski Regionalny Związek Pszczelarzy Ziemi Kujawsko- Dobrzyńskiej We Włocławku Strona archiwalna do 2013 Strona archiwalna do 2017


Dzienne Technikum - 5 letnie:

  • technik żywienia i usług gastronomicznych
  • technik żywienia i usług gastronomicznych - rozszerzenie sportowo – mundurowe, bezpieczeństwo pożarowe
  • technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki
  • technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki - rozszerzenie sportowo – mundurowe, bezpieczeństwo pożarowe


Dzienna Branżowa Szkoła I Stopnia:

  • mechanik-operator pojazdów i maszyn rolniczych
  • kucharz

Zaoczna Branżowa Szkoła II Stopnia:

  • technik żywienia i usług gastronomicznych

 

Kurs kwalifikacyjny

  • HGT.02 - przygotowanie i wydawanie dań (zawód: kucharz)
  • ROL.04 - prowadzenie produkcji rolniczej (zawód: rolnik)
  • ROL.03 - prowadzenie produkcji pszczelarskiej (zawód: pszczelarz)
  • ROL.09 - organizacja i nadzorowanie produkcji pszczelarskiej (zawód: technik pszczelarz)
  • ROL.10 - organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej (zawód: technik rolnik)
  • SPC.03 - produkcja wyrobów piekarskich (zawód: piekarz)
f t g m

Kontakt

Zespół Szkół Centrum Kształcenia
Rolniczego im. Kazimierza Wielkiego
ul. Kazimierza Wielkiego 9
87-820 Kowal
NIP: 888-11-45-138
Tel/Fax: 54 284 22 19
Email: zskowal@zskowal.edu.pl

Nadchodzące wydarzenia